El Terminator de Jack Ma i Elon Musk


TONI AYALA (text)

La darrera Conferència Mundial sobre Intel·ligència Artificial, celebrada a Shanghái, ha posat de manifest que algunes de les ments més poderoses del planeta veuen venir una mena de Terminator, com quan, en la ficció del famós film de James Cameron, les màquines -governades per la intel·ligència artificial coneguda com Skynet- s’imposen als humans.

Jack Ma, fundador d’Alibaba i el segon home més ric de la Xina, va assegurar en aquesta conferència que és “bastant optimista” sobre els efectes que pot tenir la intel·ligència artificial sobre els humans i que no hi ha res a témer.

Ara bé, un altre cèlebre multimilionari, Elon Musk, va advertir que existeix un risc que la Humanitat arribi a la seva fi i que finalment sigui vista com un punt de preparació per a l’inici d’un tipus de vida superior.

“Es podria pensar en la Humanitat com un impulsor biològic per a súper-intel·ligència digital”, va assegurar. Tant és així que, per a evitar un destí fatal dels humans davant de les màquines, Musk considera que cal trobar la manera de connectar els nostres cervells a computadors, cosa que ell estaria intentant fer a través d’una de les seves últimes startups.

Davant l’optimisme de Jack Ma, Musk és del parer que la tecnologia avança a una velocitat més ràpida que la nostra habilitat per a entendre-la.

Jack Ma, tot i que és conegut per defensar la idea que les persones treballin de nou del matí a nou de la nit i sis dies a la setmana (un sistema conegut com 996), sosté que, amb el desenvolupament tecnològic, els empleats treballarien en el futur molt menys.

“Crec que la gent hauria de treballar tres dies a la setmana i quatre hores al dia”, va assegurar el multimilionari en aquesta conferència, “perquè, amb la intel·ligència artificial, la gent tindrà més temps per a gaudir. No crec que necessitem gaires feines”, sinó només les que “ens facin feliços”. A més, Jack Ma considera que “en l’època de la intel·ligència artificial, les persones podran viure 120 anys”.

Musk, en canvi, va assenyalar que la desocupació massiva és una veritable preocupació. “La intel·ligència artificial farà que les feines es tornin una mica inútils”, alerta, ”probablement l’últim treball que quedarà serà desenvolupar la intel·ligència artificial i eventualment la intel·ligència artificial codificarà el seu propi programari”.

Per tot plegat, Musk veu un futur en el qual existeix el risc que la Humanitat arribi a la seva fi per culpa de les màquines. És a dir, un Terminator fet realitat. Per tant, haurem de dir allò de “Sayonara, baby”.