Què costa una guerra?


TONI AYALA (text)

Quan sembla que els Estats Units podrien iniciar converses de pau amb els talibans per acabar amb la Guerra d’Afganistan ja hi ha qui comença a fer balanç del conflicte.

Avui dia es poden -si es vol- quantificar totes les coses i, per tant, es podria arribar a saber què costa una guerra. Segons el Departament de Defensa dels Estats Units, la despesa militar total, des que va començar aquest conflicte armat l’octubre del 2001 fins a març del 2019, va ser de 760.000 milions de dòlars.

Ara bé, un estudi independent realitzat per la Universitat Brown apunta que les xifres oficials de Washington no tenen en compte elements essencials en els costos d’una guerra, com ara la despesa en atenció als veterans de guerra o els interessos del deute que va contreure els EUA per a finançar les seves batalles a Afganistan. Tant és així que xifren els costos reals i totals d’aquesta guerra en quasi 1 bilió de dòlars.

La major part dels diners es va gastar en operacions de contrainsurgència i en les necessitats de les tropes nord-americanes, com ara aliments, roba, atenció mèdica, pagaments especials i beneficis.

Les dades oficials mostren que els Estats Units també ha contribuït amb 133.000 milions de dòlars als esforços de reconstrucció a Afganistan. Més de la meitat d’aquests diners, 83.000 milions, han estat destinats a donar suport a les forces de seguretat afganeses, tant l’exèrcit nacional afganès i la policia. La resta s’ha gastat principalment a millorar la governabilitat i la infraestructura, així com en ajuda econòmica i humanitària.

També s’ha invertit en iniciatives antidrogues. Des del 2002 fins a juny del 2019, els EUA ha gastat una mitjana d’1,5 milions per dia en aquest apartat i, tanmateix, el cultiu d’opi ha augmentat, segons xifres de l’ONU.

Un altre aspecte a tenir en compte és el frau associat a les guerres. El 2017, l’organisme de control als Estats Units responsable de la supervisió dels esforços de reconstrucció va dir que s’havien perdut fins a 15.500 milions en “malbaratament, frau i abús” en els últims 11 anys.

D’altra banda, en una guerra no tot són diners. Des que va començar la guerra contra els talibans el 2001, les forces dels Estats Units han sofert 2.300 morts en les seves files i al voltant de 20.500 soldats han resultat ferits en acció.

Si ho comparem amb les pèrdues dels afganesos, més de 45.000 membres de les forces de seguretat del país han estat assassinats des del 2014. I segons la Missió d’Assistència de Nacions Unides a Afganistan, més de 32.000 civils han mort i uns 60.000 han resultat ferits des del 2009.

Per últim, és obvi que, per tenir una visió global del cost real de la Guerra d’Afganistan, caldria afegir-hi les baixes i els costos dels talibans. I tampoc s’ha d’oblidar que altres països aliats d’EUA també hi han enviat tropes, entre els quals Espanya, que s’ha concentrat bàsicament en les províncies d’Herat i Badghis.

Per tant, ¿es podrà arribar a saber mai el cost real d’una guerra moderna com la d’Afganistan?