La Revolució del WhatsApp


TONI AYALA (text)

En plena onada de protestes als carrers a diferents països de diversos continents, els libanesos estan protagonitzant aquests dies l’anomenada ‘Revolución del WhatsApp’.

Tot va començar quan el govern libanès va anunciar un impost diari a les trucades de tipus Voip -veu per protocol d’internet-, és a dir, el sistema utilitzat per aplicacions com WhatsApp, Facebook Messenger o FaceTime d’Apple.

La idea era imposar un gravamen diari de 0,20 dòlars per efectuar aquestes trucades. Segurament, si al Govern espanyol se li ocorregués una mesura com aquesta tampoc no seria d’estranyar que hi haguessin protestes, ja que, en realitat, la ‘Revolución del WhatsApp’ només és la punta de l’iceberg.

Els disturbis violents entre manifestants i les forces de seguretat al Líban van forçar que, de seguida, les autoritats fessin marxa enrere i retiressin la proposta de taxa del WhatsApp. Ara bé, les protestes han continuat.

I és que els libanesos han sortit el carrer com a conseqüència d’una crisi que els afecta en la seva quotidianitat, en el preu del combustible, la cistella de la compra bàsica, la falta de feina i la manca d’oportunitats per al jovent.

Ara, el primer ministre, Saad al-Hariri, ha de buscar una altra manera de què el Líban superi la crisi econòmica.

Però, una cosa ha quedat clara: el WhatsApp no es toca. I en un moment en què es parla d’introduir la taxa Google i d’altres per l’estil, el que passa al Líban no deixa de ser un avís.