Brexit familiar


TONI AYALA (text)

S’ha parlat molt i, també, s’ha escrit molt sobre si hi ha o no fractura social a Catalunya arran del Procés independentista i sobre si les famílies eviten parlar-ne per estalviar-se enfrontaments entre pares, germans, cosins… sense deixar de banda els amics que ho eren i que potser ja no ho són. Tanmateix, cada casa és un món.

Al Regne Unit també se’n parla, de les divisions familiars associades al Brexit. I per a exempificar-ho posen de relleu les diferències en la família del primer ministre, Boris Johnson.

La tesi és que el Brexit ha causat grans divisions en moltes famílies al Regne Unit des del referèndum del 2016 i que ni d’això se n’ha salvat la del màxim mandatari del govern britànic. Sobre el que passa i el que pensen a la família reial no ha trascendit.

El més visible de tot plegat ha estat la recent renúncia de Jo Johnson, germà de Boris Johnson, que ha deixat el govern conservador pro-Brexit i que ha sigut un dels diputats que no ha avalat el full de ruta del primer ministre.

“En les últimes setmanes he estat dividit entre la lleialtat familiar i l’interès nacional”, va escriure Jo Johnson en el seu compte de Twitter, anunciant-hi la seva renúncia: “És una tensió irresoluble i és el moment que uns altres assumeixin els meus rols com a diputat i ministre”.

Els Johnson conformen una dinastia extravagant i molt vinculada al Partit Conservador. Tothom ho sap al Regne Unit i tothom els coneix.

El pare, Stanley, ha estat un gran defensor de romandre a la Unió Europea, fins que s’ha acabat posant del costat del seu fill Boris. Una altra germana del primer ministre, Rachel, també és anti-Brexit, mentre que Boris és vox populi que ha promès un Brexit dur “costi el que costi”.

El pare dels germans Johnson, Stanley Johnson, de 79 anys, està ara en l’equip a favor del Brexit amb el seu fill gran i primer ministre, Boris, però a ningú se li ha d’escapar que, en la dècada dels 70, va treballar per a la Comissió Europea a Brussel·les, i,entre 1979 i 1984, va ser eurodiputat del Partit Conservador. No només això, sinó que va donar suport a l’opció de la permanència a la Unió Europea en el referèndum del 2016.

No va ser fins a l’any següent que va anunciar que havia canviat la seva posició i va passar a donar suport a la campanya del Brexit, posant-se llavors del costat del seu fill gran, Boris Johson.

Sigui com sigui, tenim una família Johnson amb un pare indecís, una germana anti-Brexit, un germà que ha acabat atrapat i renunciant al seu càrrec governamental i un altre germà, el gran, que lidera la carrera de la sortida de la Unió Europea d’una vegada per totes.

És aquesta la radiografia de les famílies britàniques?

Hi ha Brexit familiar?